Herkese Merhaba Bloguma Hoşgeldiniz :)
İç Mekan Tasarımı bölümü okuyorum. Renk bilgisi dersi gördüm ve renklerin insan üzerinde psikolojik etkilerini çok fazla işledik. ( Karabük Üniversitesi-Mehmet Nuri Yıldırım hocama saygılar,sevgiler :) )
Bende blogumda renkler nasıl etki ediyor paylaşmak istedim o zaman bakalım :)
Renklerin Psikolojik Etkileri |
Kırmızı: Hareketin, canlılığın ve fiziksel gücün timsali olarak görülen kırmızı, hareketin yoğun olduğu yerlerde tercih edilir. Mutfak, çocuk odası, discotekler kırmızı rengin kullanımına ugun mekanlardır.Kırmızının koyu tonları sıkıcı ve iç karartıcı bir etki uyandırır. Bu nedenle duvarlarda kullanılması tercih edilmemektedir.
Turuncu: Sıcak, dışa dönük ve heyecan verici bir renktir. Mutfakta, çocuk odasında, koridorda, yemek odasında tercih edilir. Neşe ve mutluluk duygusu hisettirilmesi istenen mekanlarda ve geniş alanlarda kullanılmalıdır. Bürolarda ve çalışma mekanlarında kullanmı tercih edilmemektedir.
Dışa dönük, heyecan ve mutluluk verici, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir. Kırmızıdan sonraki en sıcak renk olan turuncu gösterişin ve şatafatın rengidir, fakat kırmızı kadar rahatsız edici değildir. Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır. Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir.
Sarı: Neşeli ve sevecendir. Umut aşılar. Alçakgönülllüğü, bilgeliği simgeler. Çalışma odalarında zihni bulandırıp karışıklığa yol açar. Bu nedenle bu mekanlarda tercih edilmemektedir. Dinlenme amaçlı ortamlarda önerilmemektedir. Mutfak için uygun bir renktir.
Yeşil: Uyumun, cömertliğin, paylaşımın rengidir. Yatıştırır ve huzur verir. Güven duygusu aşılar. Açık tonları mutfakta tercih edilmektadir. Daha koyu tonlar ise, döşemeler ve fayanslar için uygundur.Hastene odalarında kullanımı, yatıştrıcı etkiye yol açmaktadır.
Turkuaz: Açık fikirliliği, yardımseverliliği ve gururu simgeler. Kullanıldığı mekanları daha geniş gösterir. Banyolarda, yatak odaları ve çalışma odalarında tercih edilmektedir.
Mavi: Ruhsal dünyayı ve tutkuyu ifade eder. Sakinliğin, güen ve sadakatin timsalidir. Umut ve inanç aşılar. Sakinleştirme, dinlenme amaçlı makanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Yatak odaları ile metitasyon ya da rehabilitasyon mekanlarında açık tonları uygundur. Hareketin ve çalışmanın olduğu mekanlarda tercih edilmemektedir. Mavi doğal bir iştah kapatıcıdır ve bazı durumlarda itici etki yaratabildiğinden kilo almak isteyenlerin mavi renkten uzak durmaları gerekir.
Kilo problemi olanların evlerini maviye boyamaları, onların diyetine yardımcı olabilir. Bu nedenle kilo problemi olanların, özellikle yemek odalarını ve mutfaklarını mavi renge boyatmaları gerekmektedir. Aynı şekilde müşterilerinin daha fazla yemek yemesini arzu eden restoran işletmecileri ise mavi renkten kaçınmaları gerekir.
Macenta: İdealizmin simgesidir. Saygıyı ifade eder. Yumuşak, sıcak ve koruyucu hissi verir. Sakinleştirir, saldırganlığı yok eder. Açık tonları banyo ve yatak odalarında kullanılabilir. Mutfak ve çalışma odaları için tercih edilmemektedir.
Beyaz: Bütün renkleri içine alan beyaz, masumiyet, saflık ve temizlik sembolüdür. Asalet, istikrar ve devamlılık anlatan beyaz, insanlara huzur veren bir renktir. Bazı toplumlarda matem rengi olarak kullanılır. Beyaz rengin hakim olduğu yerler ferah ve geniş olarak algılanır. Dengeleyici ve tamamlayıcı olarak benimsenir.
Mor: Asaleti, kendine güven ve itibarı simgeler. Terapi ve meditasyon odaları için uygun bir rentir. Açık tonları hastanelerin bekleme odalarında tercih edilir. Mekanda mor, parlak göz alıcı renklerle kullanılmamalıdır. Özellikle de alkoliklerin, nevrotiklerin bulunduğu mekanlarda mor renk parlak renklerle bir arada kullanılmamalıdır.
Kahverengi: Toprağın ve doğallığın rengidir. Ciddiyet, dayanıklılık, sadelik, dostluk ve metanetin sembolü olarak kabul edilir. Toplum içinde rahatlığı sağlar. Sosyal denge simgesidir. Zihin üzerinde etkilidir. Çok dikkat çekmeyen bir renktir.Kahverengi, bulunduğu ortamda insanın hareketlerini hızlandırır. Bundan dolayı, hızlı yemek yenilen hazır yemek salonlarında kahverengi tercih edilir. Zeminde kahverengi kullanmak toprağın güvenliğini hissettirir. Bu nedenle, resmiyetten uzak, rahat ve güvenli bir ortam oluşturmak istenen mekanlarda tercih edilebilir.
Pembe: Pembe renk, kişide olumlu duyguların oluşmasına yardımcı olur. İnsanı sakinleştirici ve vücudu rahatlatıcı etkilere sahiptir. Sinir ve böbrek hastalıkları ile epilepsi (sara)hastalığının tedavisinde pembe rengin bu etkilerinden faydalanılması tedaviyi destekleyici olarak yararlı olabilir. Neşe ve mutluluk veren bir etkiye sahip olan pembe renk, aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir. Belki de bu yüzden daha çok kadınlar tarafından sevilen ve tercih edilen bir renk ola gelmiştir.
Gri: Siyah ve beyaz renklerin değişik oranlarda karıştırılması elde edilen bir renk olan gri, gözün en rahat algıladığı renklerden biridir. Alçak gönüllülüğü ifade eden, uzlaştırıcı ve denge unsuru olan bir renktir. Ciddiyet ve hareketsiziliği çağrıştırır. Diplomatik ve ağır ortamlarda denge unsuru ve uzlaştırıcı olarak kullanılabilir. Kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir.
Siyah: Siyah bir renk olarak bilinir ama aslında siyah renkyoktur. Siyah (ya da kara), bir renk değil renksizliktir. Bundan dolayı doğada siyah renk bulunmaz, fakat ışığı emen ve yok eden yerler siyah olarak algılanır.
Siyah renk aynı zamanda, gücü, soyluluğu, ağırbaşlılığı, hırsı ve tutkuyu ifade eder. Gücü ve soyluluğu çağrıştırdığı için makam araçlarında en çok kullanılan renktir.Siyah renk, hakim olduğu ortamlara gizem katar. Karamsarlığı arttırabileceğinden özellikle çocuk odalarında kullanılmamalıdır.
Bir daha ki yazıda hangi mekanlarda hangi renk kullanılmalı onu paylaşacağım.
En sevdiğiniz renk hangisi? :)
Turuncuyu çok seviyorummm...mor da öyle. Canlı renkler benim rengim...
YanıtlaSilTuruncu galiba en sevmediğim renk, Mor da en sevdiğim ^.^ Yorum için teşekkür ederim :)
SilGüzel bir yazı olmuş paylaşımın için çok teşekkürler ♥ benim rengim tabi ki pembeeee
YanıtlaSilBende turkuaz rengini çok severim :)
YanıtlaSilYorumun için teşekkür ederim :)
Silgalibarda yok :j
YanıtlaSilMacenta'yı eklemiştim oraya
SilGüzel bir yazı olmuş canım teşekkürler. :) Bloğunu yeni buldum ve hemen takibe aldım. İstersen bana da beklerim. :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim tabi ki geliyorum :)
Silne güzel bilgi yaa saool :)
YanıtlaSilRica ederim ki :)
SilÖzellikle mora baktım asalet falan çok hoşuma gitti :)
YanıtlaSilDimi ya mor başka bir şey :)
Sil